Kaakkurin Citymarket on varautunut pitkään ja kuumaan grillikesään – Katso viisi vinkkiä onnistuneeseen grilliruokaan ja herkullinen loimulohiburgerin resepti

Grillauskelit ovat viimein täällä. Tänä kesänä grillissä paistuu burgerit jokaiseen makuun. K-Citymarket on varautunut pitkään ja kuumaan grillikesään, jossa syötävä ja juotava ei lopu kesken.

Kaakkurin Citymarketin palvelupisteen työntekijät auttavat mielellään grillaukseen ja kesäruokien valmistamiseen liittyvissä kysymyksissä. Erja Hiltunen antaa jutun lopussa viisi vinkkiä onnistuneeseen grillaamiseen.

Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, naapurustossa tuoksuu herkullinen grilliruoka ja pihoilta kuuluu iloista puheensorinaa.

Kesä on viimein täällä.

Lämpimät säät ja auringonpaiste näkyvät myös kauppojen liha- ja kalatiskeillä. Kaakkurin K-Citymarketissa on varauduttu pitkään ja kuumaan grillikesään.

”Mitä aurinkoisempaa on, sitä enemmän ihmiset grillaavat. Olemme valmistautuneet grilliruoan menekkiin ja tuotteita tulee joka päivä lisää. Ihmiset voivat luottaa, että meiltä löytyy kaikkina päivinä monipuolisesti erilaisia grilliruokia”, kauppias Risto Kontturi kertoo.

Burgerit pelastavat illanistujaiset

Grillaus on kaikkien kesäjuhlien perinteinen ohjelmanumero. Jo talvella unelmoidaan kauniista kesäpäivistä grillin äärellä.

”Grillaaminen on koko perheen yhteistä tekemistä. Yksi voi tehdä salaatin, toinen valmistelee ruoat grilliin ja kolmas hoitaa grillauksen”, Kontturi sanoo.

Joskus kaikille sopivan grilliruoan löytäminen voi olla hankalaa. Toinen haluaa täysin vegaanista, kun toinen taas syö pelkkää lihaa. Yksi ei tykkää kasviksista ja yksi toivoisi lautaselleen kalaa.

Moni on löytänyt ongelmaan ratkaisuksi burgerit. Herkullisuuden lisäksi burgereissa parasta on, että jokainen voi koota omanlaisensa. Hampurilaisen voi koota helposti joko valmiista palasista tai sen voi valmistaa sämpylöistä alkaen kokonaan itse.

”Burgerpihveistämme löytyy mieluinen pihvi jokaiseen makuun: on vegaanista, lihaa ja kalaa. Kaikille löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.”

Kaakkurin Citymarketissa on runsaasti valinnanvaraa myös vegaanisia tuotteita etsivälle.

Yksi herkullinen vaihtoehto sämpylöiden väliin on Hätälältä tänä kesänä tullut uusi loimutettu lohipihvi Loimu BRGR. Loimu BRGR on perinteiseen tapaan loimutettua lohta mehevän burgerpihvin muodossa. Hätälän kesäuutuus on otettu innolla vastaan: Loimu BRGR on valmis nautittavaksi sellaisenaan ja pihvi on helppo ja nopea lämmittää grillissä, uunissa tai pannulla.

Kesän grilliuutuudet vievät kielen mennessään

Kaakkurin Citymarketin hyllyt pullistelevat myös muita herkullisia grilliuutuuksia. Tänä kesänä lihahyllyltä voi löytää esimerkiksi HK:n porsaan ulkofileestä valmistetun grilliseipään tai Atrian viljaporsaan fileepihvin, jonka mukana tulee kätevä maustamispussi.

Tavallisten grillimakkaroiden rinnalle on noussut viime vuosina laaja valikoima eri makuisia raakamakkaroita. Raakamakkaraa ei voi popsia tavallisen makkaran tapaan kylmänä, vaan se pitää aina kypsentää. Raakamakkara valmistuu kymmenessä minuutissa kuumassa grillissä.

Kaakkurin Citymarketin kauppias Risto Kontturi suosittelee maistamaan HK:n herkullista grilliseivästä.

Kaakkurin Citymarketin palvelupisteen Erja Hiltusen mukaan tänä kesänä suuressa suosiossa ovat myös ribsit, eli grilliluut.

Jos grillaamiseen on aikaa, ribsit kannattaa käyttää uunissa pienellä lämmöllä ennen grillaamista. Näin ribseistä tulee mahdollisimman mureita.

”Lämmitä uuni noin 120 asteeseen, laita vettä uunipellille ja lämmitä ribsejä uunissa pari tuntia. Vasta sen jälkeen ribsit kannattaa maustaa grillausöljyllä ja valella niitä grillatessa koko ajan”, Hiltunen neuvoo.

Kyytipojaksi kauppias Risto Kontturi suosittelee kylmiä virvoitusjuomia tai paikallisten pienpanimoiden oluita.

”Meillä on laaja valikoima suomalaisten pienpanimoiden tuotteita. Jos haluaa oikein paikallista, suosittelen ostamaan Hailuodon Panimon tuotteita”, Kontturi sanoo.

Tänä kesänä grillissä paistuu tavallisten grillimakkaroiden lisäksi erilaiset raakamakkarat.

Palvelutiskiltä apua ja vinkkejä grillaukseen

Joillekin grillaus on harrastus. Grilliruokaa valmistellessa voi viettää tuntikausia ja ruoasta voi nauttia pitkän kaavan mukaan.

Mutta helpollakin pääsee. Jos lautaselle haluaa grilliruokaa nopeasti ja vaivattomasti, Citymarket Kaakkurista löytyy suoraan grilliin laitettavia ja valmiiksi maustettuja perunoita, kasviksia ja lihoja.

Jos ei ole varma, miten jokin grilliruoka valmistetaan, Kaakkurin Citymarketin lihamestarit neuvovat mielellään.

Palvelupisteen takana hymyilevä Erja Hiltunen haluaakin kannustaa jokaista kysymään rohkeasti vinkkejä.

”Aina voi ja kannattaa kysyä apua. Kaikki on kuitenkin aika yksinkertaista, mikään ei ole vaikeaa.”

Erja Hiltusen täsmävinkit grillaamiseen:

  1. Ota lihat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillaamista.
  2. Anna kaasugrillin lämmetä tarpeeksi kauan, vähintään 15 minuuttia ennen grillaamista.
  3. Pyyhkäise marinoidusta lihasta marinadiöljy pois ennen grillaamista, jotta öljy ei pala lihaan kiinni.
  4. Muista ajoitus ja tarkista lihojen kypsymisajat. Laita kasvisnyytit grilliin ensimmäisenä. Pihvi valmistuu muutamassa minuutissa.
  5. Pidä lihan paistoaika lyhyempänä ja laita liha folioon vetäytymään ennen tarjoilua, jotta liha jatkaa kypsymistään foliossa ja imee nesteet takaisin itseensä. Näin lihasta ei tule kuivaa, vaan herkullisen mureaa.

LOIMULOHIBURGER KAHDELLA TAVALLA

Ainekset

1 pkt Hätälän Loimu BRGR loimutettuja lohipihvejä

Texmex BRGR:

Sämpylä
Nachoja
Salsaa
Pihvitomaattia
Majoneesia tai Remoulade-kastiketta
Salaattia ja tuoreita yrttejä

Kevyempi BRGR:

Kaksi viipaletta tummaa leipää
Pihvitomaattia
Avokadoa
Salaattia
Rucolaa
Marinoitua punasipulia
Maustamatonta jugurttia

Ohje

Mausta jugurtti suolalla ja tuoreilla yrteillä. Lämmitä loimutetut lohipihvit grillissä, uunissa tai pannulla pakkauksen ohjeiden mukaan. Paahda sämpylä ja leipäviipaleet ja kokoa muut hampurilaisen ainekset väliin. Ja sitten herkuttelemaan!

Oikeanlaisen sämpylän merkitys burgereissa on tärkeä: hyvän maun lisäksi se pitää koko paketin kasassa.  Sämpylän pitää olla joustavan pehmeä eikä se saa päästää kastikkeita läpi. Jos käytät valmiita sämpylöitä, valitse briossi tai hapanjuureen leivottu sämpylä.

Jos leivot sämpylät itse, voit tuunata hampurilaisesi ulkonäköä myös sämpylän värillä: esimerkiksi punaisia sämpylöitä saat vaihtamalla taikinaan tulevan veden punajuurimehuun. Erilaiset siemenet antavat sämpylöille makua ja kiinnostavaa pintaa.

Siian grillaaminen

Tee kalaan 3–4 viiltoa. Grillaa siika vartaassa tai tikussa, jolloin sitä on helpompi käännellä. Mausta kala jälkisuolaamalla: laita grillattu siika suolaveteen noin kolmeksi minuutiksi. Valmista tuli – ja herkullista!