Pohjoissuomalaisen lähiruoan ostaminen on nyt entistä tärkeämpää – ”Syömällä paikallisia tuotteita voi suoraan vaikuttaa paikallisten toimijoiden säilyvyyteen”

Poikkeusolojen aikana on entistä tärkeämpää tukea lähialueen tuottajia, jotta Pohjois-Suomessa on tarjolla laadukasta lähiruokaa myös tulevaisuudessa. Neljä pohjoisen lähituottajaa kertovat, miten koronaepidemia on vaikuttanut yrityksen toimintaan.

K-Citymarket Kaakkurin kauppias Risto Kontturi haluaa tukea paikallisia yrittäjiä. ”Poikkeustilanteen vaikutus lähialueen tuottajille on suuri. Tämä ei vaikuta vain yhteen yritykseen ja heidän työntekijöihinsä, vaan portaittain niin moneen muuhunkin”, Kontturi sanoo. Arkistokuva.

Koronavirus vaikuttaa laajasti kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Poikkeustilanteessa myös pohjoisen lähiruoan tuottajat ovat kiperässä tilanteessa. Poikkeustilanne uhkaa tuhansien ihmisten työpaikkoja ja yritysten tulevaisuus huolettaa.

Kuluttajien ja kauppiaiden on puhallettava yhteen hiileen, jotta paikalliset yritykset ja työpaikat saadaan säilytettyä myös poikkeusolojen yli.

”Pidetään yhdessä huoli meidän lähialueemme yrittäjistä, niin saamme myös jatkossa lähialueen tuotteita. Jos me emme nyt pidä heistä huolta, niin jatkossa olemme vain valtakunnallisten ja ulkomaisten tuottajien varassa”, K-Citymarket Kaakkurin kauppias Risto Kontturi muistuttaa.

Lähiruokaa syömällä voi tukea pohjoissuomalaisia yrityksiä 

Hätälä, Leipomo-konditoria Pulla-Pirtti, Kasvishovi ja Veljekset Rönkä ovat Pohjois-Suomen merkittäviä lähiruoan tuottajia. Heistä jokaisen tehtävä on edistää laadukkaan lähiruoan tuottamista pohjoissuomalaisille asukkaille.

Leipomo-konditoria Pulla-Pirtti on oululainen perheyritys, joka työllistää tällä hetkellä 120 henkilöä Oulun ja Raahen alueella. Pulla-Pirtin tärkeimpiä arvoja ovat paikallisuus ja tuoreus.

Pulla-Pirtin toimitusjohtaja Hannu Räinä toivoo, että kuluttajat suosisivat ostopäätöksissään paikallisia toimijoita ja tukisivat näin omalta osaltaan paikallisten tuottajien selviämistä poikkeusajan yli.

”Syömällä paikallisia tuotteita voi nyt suoraan vaikuttaa paikallisten toimijoiden säilyvyyteen”, Räinä sanoo.

Myös Kasvishovi Oy:n toimitusjohtaja Henri Isohätälä on samaa mieltä.

”On ensiarvoisen tärkeää tukea lähialueen tukkuja, tuottajia ja jalostajia varsinkin tällaisena poikkeusaikana, jotta saadaan säilytettyä yritysten toiminta ja työpaikat täällä pohjoisessa.”

Kasvishovi Oy on oululainen perheyritys ja elintarvikkeiden asiantuntija, joka työllistää 65 henkilöä. Kasvishovin kuluttajavalikoima koostuu salaateista, majoneesituotteista sekä pakastemarjoista.

”Suoraan ja välillisesti yrityksemme kautta poikkeustilanne vaikuttaa satoihin työntekijöihin ja pientuottajiin paikallisesti”, Isohätälä kertoo.

Kasvishovin kuluttajavalikoima koostuu esimerkiksi salaateista.

Poikkeusoloihin on varauduttu erikoisjärjestelyillä

Pulla-Pirtillä poikkeustilanne näkyy ennen kaikkea kahvilatoiminnassa. Myös leipomoissa on tehty erikoisjärjestelyitä koronavirusta vastaan.

Jo aikaisemmin tiukkoja hygieniavaatimuksia on tiukennettu entisestään, etätöitä tehdään niin paljon kuin on mahdollista, leipomoon ei oteta vastaan vierailijoita ja ainoastaan täysin terveet työntekijät saavat tulla töihin.

Tuotteiden saatavuus varmistetaan porrastamalla tuotannon työaikoja siten, että henkilökunnan sairastumisriskiä kohottavia kohtaamisia vähennetään.

”Tällä hetkellä toimitusvarmuutemme kaikkien tuotteiden osalta on erittäin hyvällä tasolla”, Hannu Räinä sanoo.

Pulla-Pirtin tunnetuin tuote on rieska.

Hätälä Oy:n varatoimitusjohtaja Matti Isohätälä kertoo, että myös Hätälä on tiukentanut hygieniavaatimuksiaan entisestään. Jos virus aiheuttaa haasteita työvoiman saantiin, Hätälä aikoo hyödyntää reservityövoimaa ja aloittaa tiiviin perehdytysohjelman lisätyövoiman hankkimiseksi.

Hätälä valmistaa laadukkaita kalaherkkuja koko Suomen ruokapöytiin. Hätälä työllistää vakituisesti 220 työntekijää ja sesonkiaikoina jopa 350 henkilöä. Lisäksi Hätälän väkeen kuuluu yli 400 suomalaista ammattikalastajaa.

”Tämä poikkeustilanne on nostanut esiin myös kotimaisen elintarviketuotannon tärkeyttä. Meille se on ollut muutenkin erityisen ajankohtainen aihe tänä vuonna, kun olemme kannustaneet suomalaisia käyttämään enemmän kotimaista luonnonkalaa Kalastajalle kiitos -kampanjallamme”, Isohätälä kertoo.

Paikallisten kauppojen tuki lähituottajille tärkeää

Jotta kuluttajat voivat tukea paikallisia yrittäjiä, tarvitaan paikallisia kauppoja. Kauppojen tuki on lähituottajien toiminnalle erittäin tärkeää.

Paikalliset kaupat voivat tukea paikallisia yrittäjiä ostamalla ja mainostamalla lähituottajien tuotteita.

”Lähellä olevat kaupat voivat myös ideoida yhdessä tuottajien kanssa uusia tuotteita, joille on nyt tilausta”, Kasvishovin Henri Isohätälä sanoo.

Hätälän varatoimitusjohtaja Matti Isohätälä muistuttaa, että lähikauppojen tuki mahdollistaa, että tuotanto pysyy toiminnassa ja työntekijät työllistettyinä.

”Lähikauppojen tuki on meille oululaisena yrityksenä erittäin tärkeä, ja tärkeys korostuu entisestään tällaisena poikkeusaikana.”

Hätälä työllistää 220 vakituisen lisäksi yli 400 suomalaista ammattikalastajaa.

Tuen tarve ja yhteistyön tärkeys on molemminpuolista: myös kauppiaalle lähialueen tuottajat ovat kullan arvoisia.

Lähialueen tuottajilla on paremmat mahdollisuudet reagoida poikkeusoloissa nopeasti. Jos kauppias huomaa aamulla, että hyllystä puuttuu jotain, lähituottaja voi auttaa jo saman päivän aikana.

”Minä haluan sanoa kiitokset lähialueen tuottajille, että kaupassamme saatavuus on ollut näin hyvää. He ovat olleet todella joustavia ja jouhevia ja sillä tavalla turvanneet myös meidän tilannettamme. On onni meillekin, että he ovat tässä olemassa”, K-Citymarket Kaakkurin Risto Kontturi sanoo.

Tällä hetkellä ihmiset ostavat kaupasta eniten peruselintarvikkeita: lihaa, makaronia, kaurahiutaleita, leivonta-aineita ja maitoa.

Veljekset Rönkällä kulutuskäyttäytymisen muutos näkyy esimerkiksi siinä, että ihmiset ostavat edullisempia lihalajeja, kuten jauhelihaa.

Veljekset Rönkä Oy työllistää tällä hetkellä 60 henkilöä. Tuottajayhteistyökumppaneina Rönkällä on yli 200 tilaa. Rönkä tuottaa naudanlihaa, karitsanlihaa ja poronlihaa.

”Olemme tehostaneet raaka-aineen hankintaa Pohjois-Suomesta. Tällä hetkellä on tärkeintä henkilökuntamme jaksaminen ja terveenä pysyminen, koska tähän erikoisosaamisalaamme on vaikea löytää uutta työvoimaa”, Veljekset Rönkä Oy:n myyntijohtaja Eero Mäki-Jokela kertoo.

Veljekset Rönkä Oy työllistää Pohjois-Suomessa 60 henkilöä. Kuvassa Rönkä Oy:n hankintapäällikkö Anne Närhilä ja tuotantotyöntekijä Jonas Pykäläinen.

Kaupassa ei tarvitse pelätä ruuhkaa

Tällä hetkellä K-Citymarket Kaakkurin verkkokaupan kotiinkuljetus on ruuhkainen. Ihmiset tilaavat paljon ja keskiostokset ovat tavallista suurempia.

Kontturi kehottaa riskiryhmään kuuluvia käymään kaupassa aukiolon ensimmäisinä tai viimeisinä tunteina. Muinakaan aikoina ei kaupassa tarvitse pelätä ruuhkaa.

”Kun ihmiset tekevät etätöitä, ei ole enää sitä neljän jälkeistä ruuhkahuippua. Kaupassa käy läpi päivän tasaiseen tahtiin porukkaa ja ihmiset ostavat enemmän kerrallaan”, Kontturi sanoo.

K-Citymarket Kaakkurissa hygieniasta pidetään koronaviruksen vuoksi entistä paremmin huolta. Oven kahvoja ja vaakoja desinfioidaan jatkuvasti päivän aikana. Kahvila on suljettu, pizzaa voi hakea noutoruokana ja sushia myydään buffetin sijaan ainoastaan valmiissa rasioissa.

Syömällä pohjoissuomalaista ruokaa voi tukea suoraan paikallisten toimijoiden pysyvyyttä, Pulla-Pirtin toimitusjohtaja Hannu Räinä muistuttaa. Arkistokuva.

Poikkeusolojen yli selvitään hyvällä yhteistyöllä

Myös lähiruokaa on saatavilla kattavasti. Pohjoissuomalaiset liha-, kala-, salaatti ja leipomotuotteet löytävät hyllyille myös kriisitilanteen aikana.

Lähialueen tuottajat ovat toiveikkaita tulevaisuuden suhteen. Poikkeusolot ovat yhdistäneet ihmisiä ja tiivistäneet yhteistyötä.

Kasvishovi Oy:n toimitusjohtaja Henri Isohätälä haluaa kiittää kaikkia, jotka tukevat paikallisia yrittäjiä ja sitä kautta tuhansia ihmisiä läpi Pohjois-Suomen.

”Haluamme kiittää paikallisia vähittäiskauppoja ja kuluttajia paikallisten tuottajien tukemisesta. Yhdessä tästä selvitään, ostetaan paikallista!”

Nyt on aika toimia yhdessä Pohjois-Suomen elinvoimaisuuden puolesta.

”Meillä Hätälässä on käytössä sanonta: painetaan hiileen. Eli paiskitaan töitä yhdessä, niin tästäkin selvitään!” Matti Isohätälä sanoo.