HK Lihantaitajat toivottavat ruokarauhaa!

Jouluna pitää saada nauttia – hyvästä ruoasta, hyvällä omallatunnolla. Aina suomalainen HK joulukinkku kuuluu joulupöytään. HK:n lihantaitajien ohjeilla valitset parhaimman joulukinkun ja saat asiantuntevat vinkit sen paistamiseen. Katso myös joulunajan herkullisimmat reseptit niin pikkujouluun kuin isoon tai pieneen joulupöytään. Herkullista joulua!

Joulukinkun valinta

Täydellisen joulukinkun valmistus alkaa kinkun valinnasta. Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella.

Suomen suosituin kinkku on juhlakinkku potkalla, joka on kinkun alaosa eli potkapää. Siitä on poistettu kinkun sisällä kulkeva luu, joten se on helppo viipaloida joulupöydässä. Potka tuo kinkkuun juhlavaa ulkonäköä ja perinteistä joulukinkun muotoa.

Luuton kinkku puolestaan tehdään kinkun yläosasta, ja se on nahkaa lukuun ottamatta täyttä syötävää. Luuton joulukinkku kääritään rullalle, verkotetaan verkotuslaitteella ja suolataan. Luuton kinkku ei ole ihan niin juhlavan näköinen kuin potkallinen joulukinkku, mutta se on helpompi käsitellä ja mahtuu pienempäänkin uuniin. Jos joulukinkun haluaa keittää paistamisen sijaan, on luuton kinkku hyvä valinta.

Nyt sinulla on myös mahdollisuus valita joulukinkuksi ainutlaatuisia Rypsiporsas® kinkkuja. Porsaat kasvatetaan hellällä huolenpidolla, ruokitaan lähipeltojen viljalla, rypsillä, herneillä ja härkäpavuilla – ilman soijaa. Ainutlaatuinen ruokinta takaa terveen ja tyytyväisen porsaan, antibiootteja ei kasvatuksessa käytetä. Kun porsas saa ruokavalioonsa pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, sen omakin rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi. Ruokinnalla aikaansaatu pehmeämpi rasva taas tekee lihasta maukkaampaa, mehevämpää ja mureampaa, mutta myös paremman valinnan ruokavalion rasvan laadun kannalta. Lisätietoja Rypsiporsas® -lihasta löydät täältä.

Toissa jouluna HK:n kinkkuvalikoimaan tuli HK Viljaporsaan Mestarin juhlakinkku luuton, joka on premium-versio luuttomasta juhlakinkusta. Se on huolellisesti käsityönä muotoiltu ja sen sisältä on poistettu rasvaa. Sen nahka on muotoiltu tyylikkääksi 25×10 cm kokoiseksi hatuksi. Tänä jouluna Mestarin juhlakinkkua on saatavilla kahdessa eri koossa ja sekä tuoreena että pakastettuna.

Kinkun suolaus

Joulukinkkuja on saatavana sekä harmaa- että punasuolattuna. Harmaasuolaaminen tarkoittaa sitä, että suolaamisen yhteydessä ei käytetä nitriittiä, joka saa aikaan kypsän joulukinkun punertavan värin. Nitriitti toimii joulukinkussa myös säilöntäaineena, joten harmaasuolatuista joulukinkuista valtaosa myydäänkin pakasteena hyvän säilyvyyden takaamiseksi. Punasuolattuna on saatavilla kypsä ja valmiiksi viipaloitu joulukinkku. Osa kinkuista myydään myös tuoresuolattuina ja ilman pakastamista. Nitriitittömyytensä vuoksi niiden säilyvyysaika ei kuitenkaan ole kovin pitkä.

Joulukinkun suolaaminen tapahtuu neulasuolaamalla. Joulukinkun sisään johdetaan neulojen avulla suolalientä, jonka avulla saavutetaan haluttu joulukinkun suolapitoisuus. Säilytyksen aikana suola imeytyy lihaan ja näin saadaan tasaisesti suolattu joulukinkku.

Minkä kokoisen kinkun valitsisin?

Joulukinkun koon valintaan vaikuttaa moni asia. Kuinka monelle hengelle kinkusta on riitettävä, kuinka pitkään kinkkua on tarkoitus syödä vielä aattoillan jälkeen ja onko kinkun tähteitä tarkoitus hyödyntää muussa ruuanlaitossa? Myös joulukinkun rooli joulupöydässä vaikuttaa sen koon valintaan. Mikäli kinkun lisäksi pöytä notkuu runsaasti muita joulun herkkuja, saattaa kinkku jäädä sivuosaan. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää 1 kg/aikuinen ja 500 g/lapsi. Kilo saattaa kuulostaa suurelta määrältä, mutta osa painosta menetetään kypsennyksen aikana, ja osa saattaa päätyä vatsoihin jo ennen aattoa. Luun osuus perinteisessä joulukinkussa on noin 2 kilon verran, joten sekin kannattaa ottaa huomioon kinkun valinnassa.

Raakojen kinkkujen lisäksi saatavilla on myös valmiiksi kypsennettyjä kinkkuja, kokonaisena ja viipaloituna. Valmiiksi kypsennetty kinkku on joulun stressittömin vaihtoehto.

Tutustu kaikkiin HK:n herkullisiin joulukinkkuihin ja katso ohjeet myös kinkun sulatukseen, paistamiseen ja kuorruttamiseen osoitteessa www.hk.fi.

Haluamme vastuullisena toimijana ehkäistä ruokahävikkiä ja suosittelemme käyttämään lopun kinkun herkulliseen karamellipossureseptiin.

 

Karamellipossu joulukinkusta

4 annosta, valmistusaika n. 30 min

600 g kypsää joulukinkkua

 

Soija-karamellikastike:

1 dl vettä

1 dl vähäsuolaista soijaa

1 dl palmu, -tai ruokosokeria

5 cm inkivääriä viipaloituna

5 kpl tähtianiksia

2 tl chilihiutaleita

1/2 dl riisiviinietikka

 

Viimeistelyyn:

1 pnt korianteria silputtuna

1,5 rkl mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä

1 punainen chili viipaloituna

 

Valmista ensin kastike. Lisää kattilaan vesi, soija, riisiviinietikka, sokeri, viipaloitu inkivääri ja mausteet (chili ja tähtianis). Kiehauta ja anna pulputtaa välillä sekoitellen noin 15 minuuttia, kunnes kastike hieman sakeutuu.

Revi kinkku suikaleiksi tai kuutioi pieniksi kuutioiksi. Paista kuumalla pannulla reilussa öljyssä rapeiksi. Voit myös halutessasi paistaa kinkkukuutiot frittikeittimessä 175 asteessa noin 4 minuuttia. Valuta huolellisesti.

Kippaa rapeat kinkkukuutiot kulhoon ja sekoita joukkoon chiliviipaleet, korianteri, seesaminsiemenet sekä karamallikastike. Tarjoa joulukinkku karamellipossu basmatiriisin kanssa.