Gluteeniton sopii kaikille

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on ehdotonta keliaakikoille, mutta myös vilja-allergiset ja herkkävatsaiset saattavat löytää itselleen sopivia tuotteita gluteenittomien tuotteiden joukosta.

Gluteenittomat unikonsiemensuolakeksit, jotka ovat myös maidottomia ja vegaanisia.

Uusia gluteenittomia tuotteita tulee markkinoille tiuhaan tahtiin ja tuotteet ovatkin kehittyneet viime vuosina erinomaisen herkullisiksi.

Herkkävatsaisuus on yleinen vaiva ja vatsan turvotus on siitä kärsivälle ihmiselle tuttu ja säännöllinen kiusa, joka saa monen miettimään ruokavaliotaan.  Eniten on ollut esillä FODMAP-ruokavalio, jossa rajoitetaan tiettyjen hiilihydraattien saantia.

”FODMAP-hiilihydraatit ovat huonosti ohutsuolesta imeytyviä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja. Kirjainyhdistelmä tarkoittaa fermentoituja oligo-, di- ja monosakkarideja ja polyoleja”, kertoo Jaana Leponiemi gluteenittomien tuotepäällikkö.

Valmiista leivistä saa ”arjen luksusta” uunissa tai grillissä.

FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviin ruoka-aineisiin kuuluvat esimerkiksi ruis, vehnä ja ohra, monet hedelmät kuten omena, päärynä ja luumu sekä kaalit, sipulit, sienet, herneet ja pavut. Jos vatsan turvotus tuntuu hankalalta, voi näitä ruoka-aineita jättää pois ja selvittää, mitkä ainekset voisivat olla oireiden syynä.

Gluteenittomissa elintarvikkeissa on runsaasti FODMAP-ruokavalioon sopivia tuotteita.

”Esimerkiksi Semper gluteenittomien tuotteista noin puolet täyttää ruokavalion kriteerit”, Leponiemi summaa.

 

Gluteeniton ja vegaaninen suolakeksi 

Valmis, runsaskuituinen artisaanilimppu