Satokatsaus kotimaisiin marjoihin ja ihana jälkkärivinkki!

Mansikkaralli on Kasvishovissa edelleen käynnissä, vaikka kiihkeimmät kurvit ovatkin jo takanapäin. Erinomainen satokausi mansikan kohdalla ei välttämättä tule toistumaan muiden puutarha- ja metsämarjojen kohdalla.

Mansikan taimet selvisivät hienosti talvehtimisestä ja alkukesän lämpöaalto antoi hyvän lähtökohdan mansikan kypsymiseen koko Suomessa. Tänä vuonna sään ääri-ilmiöiltä on vältytty, joten paahtavat hirmuhelteet tai viikkokausia jatkuneet sateet eivät ole pilanneet satoa. Vaihtelevat yö- ja päivälämpötilat makeuttavat mansikkaa parhaiten, ja viileä heinäkuu on pitänyt sadon pitkään hyvänä.

Kasvishovin läpi virtaa päivittäin satoja kiloja mansikkaa, kun lähialueen viljelijöiden sato jaetaan alueen ruokakauppoihin ja ravintoloihin. Mansikkaa siis saa, se on hyvälaatuista, makeaa ja kiinteää. Jos et vielä ole tähän herkkuun satsannut, se kannattaa tehdä NYT!

Joskus marjastaminen on vähän työläämpää – ei meillä metsästä marjat lopu!

Loppukesän metsämarjojen saatavuuden ennustaminen on hieman vaikeampaa, sillä marjaa kyllä on Suomen metsät täynnä, mutta toisinaan sen kerääminen on vain työläämpää. Ammattikerääjät kyllä löytävät parhaat marja-apajat metsästä kuin metsästä, ja silti suurin osa marjoista jää keräämättä.

Viime syksyn kuivuus verotti mustikan varpujen kukka-aihioita, joten samalla mättäällä saattaa tänä vuonna kasvaa hieman keskivertoa vähäisemmin marjoja. Hillan ja puolukan sato tulee olemaan normaali, jos loppukesäkin säästytään sään ääri-ilmiöiltä.

Marjainen Pavlova (8 annosta)

Herkullinen klassikkojälkiruoka on helppo tehdä ja siitä saa näyttävän näköisen, kun koristelet sen kotimaisilla marjoilla!

Pohja

4 valkuaista
2dl sokeria
1tl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
1tl vaniljasokeria tai aitoa vaniljaa
1tl etikkaa

Päälle

3dl vispikermaa
n. 1 1/2rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
1l tuoreita kotimaisia marjoja: mansikoita, vadelmia, mustikoita
Koristeluun minttua tai sitruunatimjamia.

Valmistus

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaniljasokeri ja maissi- tai perunajauhot sokeriin ja lisää seos valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan jatkaen vatkaamista. Sekoita joukkoon vielä etikka.

Pane leivinpaperi uunipellille ja piirrä siihen rengas, jonka halkaisija on noin 25 cm. Levitä marenkiseos renkaan sisään niin, että reunat jäävät vähän korkeammalle.

Paista 125-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Anna kakun jäähtyä. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto kakulle ja koristele tuoreilla marjoilla ja yrteillä.