Nivelreumaa sairastava Kaisu, 69: ”Nyt on otettava aikaa itselleen”

Oululainen Kaisu Saloranta, 69, jaksaa aina hymyillä. Tänäänkin hän on tullut kuntoilemaan naisten liikuntakeskus Beauty Centerille. Kaisu on kulkenut ”Centerillä” jo 13 vuotta.

Liikkuminen alkoi käydä Kaisu Salorannalle iän myötä vaikeammaksi ja vaikeammaksi. Ja syytkin ovat selvät; Kaisulla on nivelrikko ja reuma. Vasempaan polveen vaihdettiin tekonivel vuosi sitten, ja nyt Kaisu odottaa toiseen leikkaukseen menoa, jossa jalkaterää korjataan.

Lihasvoimaharjoittelu on kuitenkin syy, minkä takia Kaisu on ylipäätään liikuntakykyinen vakavista tuki- ja liikuntaelinvaivoista huolimatta. Hyvä lihasvoima tukee niveliä, jolloin nivelet kuormittuvat tasaisemmin, ja oireet pysyvät jokseenkin kurissa.

Ilman riittävää lihasvoimaa Kaisu olisi näillä kivuilla pyörätuolissa. Hän kertookin lääkäreiden aina kiittelevän hänen lihaskuntoaan.

”Vanhuus on mukavampaa, kun pystyy liikkumaan omin voimin. On oma valinta, jäädäkö makaamaan, vai koittaako tehdä asialle jotain”, Kaisu kertoo.

Ota apua vastaan

Kaisu on kulkenut Beauty Centerillä 60+ -ryhmäliikuntatunneilla, koska niillä on juuri hänen ikäisilleen soveltuvia liikkeitä, eikä vauhti ole liian kova. Lisäksi Kaisu harjoittelee oman personal trainer -fysioterapeutin kanssa kerran viikossa.

”Minä olen huomannut, että kuntosalilla ei kannata yksin yrittää, jos ei osaa. Personal trainer opettaa ja varmistaa, että teen kaiken oikein. Näin minun ei tarvitse miettiä ja pähkäillä. Teen vaan, ja juttelemme samalla mukavia”, Kaisu nauraa.

Ja näinhän se onkin. Terveys syntyy sekä kehon, että mielen hyvinvoinnista. Siksipä samanhenkisessä seurassa harjoittelu onkin tärkeää.

”Kun kuntoillessa voi samalla höpöttää ikäistensä kanssa, treeni suorastaan hujahtaa ohi”, Kaisu kertoo.

On hoidettava myös itseään

Päälle kuusikymppisenä ihminen usein ymmärtää, että aikaa on annettava myös itselleen. Mahdollisesti takana on pitkä työura, ja ehkä perheen pyöritystäkin vuosikymmeniä.

”Olen koko ikäni tehnyt toisten puolesta asioita. Nyt minun on aika antaa itselleni jotain takaisin. Haluan pitää itsestäni hyvää huolta, että elämä on elämisen arvoista”, Kaisu sanoo.

Ihminen alkaa menettää lihasmassaa jo kolmekymppisenä. Vuosien edetessä vauhti kiihtyy. Tämä näyttäytyy arjessa usein siten, että esimerkiksi portaiden nousu tuntuu vaikealta tai tuolilta ylös noustessa täytyy auttaa käsillä. Myös lattialta ylös kömpiminen on vaivalloista. Selkäkin voi alkaa kipuilla. Erilaiset sairaudet ja muutokset terveyden tilassa voivat myös haitata liikkumista. Oikeaoppisella harjoittelulla pystytään ikään kuin kääntämään kelloa takaisin päin, ja hidastamaan ikääntymisen vaikutuksia. Arjessa pärjääminen on pitkälti liikkuvuuden ja lihasvoiman ansiota.

Ota ohjat omiin käsiisi

Ihminen pystyy hankkimaan lisää lihasmassaa ja lihasvoimaa koko ikänsä ajan. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Ikääntyessä lihasvoimaharjoittelu muuttuukin tärkeämmäksi kuin koskaan. Juuri lihasvoima on se, mikä pitää pystyssä, jos tasapaino pettää; vahvat jalkojen lihakset jaksavat pysäyttää horjahtamisen. Hyvä lihasvoima siis estää kaatumisia.

Myös diabeteksen hoidossa lihasmassaa kehittävä harjoittelu on ensisijaista. Veressä kiertävä sokeri varastoidaan lihaksiin, joten mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän varastointipaikkoja sokerille on.

Parasta laatua naisille

Naisten liikuntakeskus Beauty Center on erikoistunut työikäisten, ja 60+ -ikäisten naisten hyvinvointiin. 60+ -jäsenet tapaavat talon oman lääkärin, jotta liikkumisen aloittaminen sujuu varmasti turvallisesti. Oma personal trainer suunnittelee kuntosaliohjelman ja opettaa sen kädestä pitäen.

Tarjolla on runsaasti 60+ -ryhmäliikuntatunteja, erilaisia luentoja ja teemapäiviä, sekä aina samanhenkistä seuraa. Harjoittelun päätteeksi on ihana rentoutua ylellisissä kylpytiloissa ja vaikkapa saunoa perinteisessä saunassa tai infrapunasaunassa. Nämä kaikki palvelut sisältyvät jäsenyyteen. Saman katon alta löytyvät myös hieronta- ja fysioterapiapalvelut.

Kaisun vinkit virkeämpään elämään:

  • Liiku, pidä itsestäsi hyvää huolta kivuista huolimatta
  • Naura
  • Tapaa ystäviä

Tervetuloa tutustumaan Beauty Center Ouluun ilmaiseksi!

Lisätietoja: Eija 050 593 9033 ja Jenna 050 443 3093

 

Liikuntakeskus Beauty Center

Aleksanterinkatu 25, 90100 Oulu
info@beautycenteroulu.com
010 424 0000

Vastaanotto palvelee
ma – to klo 14–20 
pe klo 12–17

www.beautycenteroulu.com

 

Artikkeli on Beauty Centerin tuottamaa kaupallista sisältöä.