Musiikin suoratoistopalvelut toivat lisäpotkua hifikauppaan

 

Kuvassa Oulun Audiokaupan kauppias Aki Alatalo kuunteluhuoneessa esittelemässä Genelecin kaiuttimia.

Suoratoistopalveluista kuten Spotifystä striimatun musiikin tekninen laatu yltää nykyisin myös raskaan sarjan hifi-laitteistolla nautittavaksi. Vaikka suoratoistopalvelut ovat tulleet markkinoille käsi kädessä langattomien kuulokkeiden ja minikaiuttimien kanssa, niille on sija myös cd- ja vinyylisoittimien rinnalla. Lue millä laitteilla saat suoratoistobiisit myös omiin stereoihisi.

Kauppias Aki Alatalo napauttaa kaiutinvalitsinta Oulun Audiokaupan kuunteluhuoneessa ja kookkaat kotimaiset Genelecin 1236A –aktiivikaiuttimet heräävät henkiin. Jos joskus leikkisästi on viitattu jääkaapin kokoisiin kaiuttimiin, niin tähän malliin vertailukohtaa haetaan jo arkkupakastimesta. Kun bassovoittoinen kappale alkaa, sitä voi kuvailla parhaiten sanalla iso. Tuntuu kuin koko orkesteri olisi Genelecin kaiutinmalleille pyhitetyn seinustan paikalla.

Kaiutinpari on yksi Audiokaupan kruunujalokivistä. Genelecin suurinta mallia tullaan kuuntelemaan Ouluun varta vasten koko maan alueelta., sillä missään muussa hifikaupassa näitä 80 000 euron hintaisia kaiuttimia ei pääsekään kuuntelemaan. Ehkä siksi kuunneltavan kappaleen äärimmäinen tarkkuus ja soittajien läsnäolo ei oikeastaan yllätäkään – ainakaan aivan vielä.

”Tämähän tulee sitten Spotifystä”, Alatalo lisää.

Todellako? Lähinnä langattomien minikaiutinten ja kuulokkeiden läpimurtoon yhdistetyn Spotifyn sekä muiden musiikin suoratoistopalveluiden yhdistäminen äänentoiston äärimmäistä kärkeä edustaviin kaiuttimiin tuntuu yllättävältä. Alatalo sanoo kuitenkin, että striimattu musiikki soi tänä päivänä myös raskaan sarjan hifilaitteistoissa. Vaikka bittivirtaa tarkastelemalla suoratoistetun musiikin datamäärä on viidesosa cd-levystä, Alatalon mukaan eron havaitsee vain kuuntelemalle näitä äänilähteitä keskittyneesti rinta rinnan.

”Hyvin harvoin musiikin striimauspalvelu on se pullonkaula, jos äänenlaatu ei miellytä. Hyvän hifin ystäville tämä aika on uskomattoman hienoa, kun maailmassa on musiikkia enemmän kuin koskaan.”

Päivitä stereot digiaikaan

Pullonkaulaksi muodostuu älypuhelimen liittäminen vahvistimeen äänenlaadun kärsimättä. Alatalo sanoo, että 90-lukuisetkin kotistereot saadaan päivitettyä digiaikaan helposti. Parhaassa tapauksessa suoratoistopalvelut palauttavat kuunteluharrastuksen äärelle.

Yksinkertaisimmillaan vahvistimeen liitetään verkkosoitin. Siihen langattomasti yhteyden ottava älypuhelin palvelee kätevänä kaukosäätimenä ja musiikkikirjaston selaimena. Itse äänentoisto tapahtuu verkkosoittimen laadukkaista signaalilähteistä. Yhteys vahvistimeen tehdään tarpeen mukaan joko analogisella tai optisella kaapelilla. Laatulaitteet tunnistaa Alatalon mukaan hyvistä komponenteista, mutta ennen kaikkea vaivattomasta käytöstä.

”Leijonanosassa uusista vahvistimista verkkosoittimet löytyvät valmiiksi integroituina.”

Jos suoratoistopalvelut ovat vähentäneet fyysisten tallenteiden myyntiä, laadukkaan äänentoiston kysyntä on Alatalon mukaan kasvanut musiikin kuuntelun lisääntymisen mukana. Esimerkiksi Audiokauppa myy kotiteatterijärjestelmien ohella paljon myös kaksikanavaisia stereosettejä.

”Vaatimattoman kotiteatterin hinnalla saa jo erittäin laadukkaan stereojärjestelmän. Perinteisten stereosettien rinnalle on tullut esimerkiksi verkkosoittimen ja kahden aktiivikaiuttimen paketteja, jolloin laadukas äänentoisto saadaan ilman tilaa vieviä laitteita.”

Audiokauppa muutti vuodenvaihteessa Oulun keskustasta Karhunkedontielle Oulunlahden tuntumaan. Yrityksellä on liikkeet myös Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Alatalo sanoo, että uudet toimitilat ovat mahdollistaneet esittely- ja kuuntelutilojen suunnittelemisen ja toteuttamisen puhtaalta pöydältä. Kuunteluhuoneessa on jätti-Genelecien lisäksi Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen mittakaava hifilaitteistoja ja kaiuttimia tuhannesta kymmenien tuhansien eurojen hintahaarukassa.

”Kaikki tuotteet mitä myymme ovat kuunneltavissa. Tällöin tuotteet pääsevät oikeuksiinsa ja niiden vertailu on helppoa.”

Kymmenien tuhansien eurojen kaiutinpareja myös myydään Karhunkedontiellä tasaiseen tahtiin. Alatalo sanoo, että hyvästä äänenlaadusta nauttiminen ei kuitenkaan vaadi suuria panostuksia. Hän vertaa, että esimerkiksi Genelecin G3 –aktiivikaiutinten ja verkkosoittimen 1500 euron pakettihinta tarjoaa pysähdyttävän kuunteluelämyksen, joka kestää ajan hammasta.

”Meille on tärkeää, että asiakkaat löytävät meille palvelevaan kivijalkaliikkeeseen keskustelemaan tarpeista ja sopivista laitteista. Tällöin hankinta menee heti kerralla oikein.”

Uusista toimitiloista löytyy esittelytila myös neuvotteluhuonetekniikalle ja kotiautomaatiolle. Laitteiden lisäksi Audiokauppa parantaa myös kotitalouksien akustiikkaa.

”Paremman akustiikan kysyntä on kasvanut, sillä nykyrakentamisessa korkeat huonetilat ja suuret lasipinnat edellyttävät myös äänen hallintaa jo suunnitteluvaiheessa. Hyvä akustiikka auttaa saamaan äänentoistosta kaiken irti, mutta ihan arjessa puheäänen kaikumisen poistaminen on monelle asiakkaallemme äärimmäisen tärkeää.”

Audiokauppa Oulu

Myymälän puh. 08-8821000
Sähköposti: oulu@audiokauppa.fi

Uuden myymälämme löydät osoitteesta Karhunkedontie 6 L1, 90410 Oulu.

Voit tutustua valikoimaamme myös verkossa >>

 

Artikkeli on Oulun Audiokaupan tuottamaa kaupallista sisältöä.