Päivystykseen ilman jonoja
Urheilutapaturma oli pilata Elina Kemin kauan odottaman lasketteluloman. Oulun Terveystalon päivystyksessä vamma tutkittiin ja hoidettiin nopeasti.
Sen piti olla aivan tavallinen helmikuinen perjantai-ilta. Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa uraohjaajana työskentelevä Elina Kemi lähtee työviikon päätteeksi kiipeilemään avomiehensä kanssa. Pariskunnan suunnitelmissa on viettää kiipeilyseinällä useita tunteja, koska siellä työasiat unohtuvat.
Elina haluaa testata taitojaan ja valitsee reitin boulder-seinältä, jossa kiivetään ilman varmistusta. Hän tarttuu määrätietoisesti seinässä olevaan otteeseen ja aloittaa nousun. Jalka nousee kepeästi, käsi vaihtaa otetta ja hyvä kiipeilyrytmi löytyy. Kello on vähän vaille kuusi. Sitten Elinan käsi lipeää.
Päivystystä aamusta iltaan
Oulun Terveystalossa toimii yksityinen yleislääkäri- ja tapaturmapäivystys maanantaista perjantaihin klo 8-21 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9-21.
Arkisin päivystäviä lääkäreitä on kaksi, viikonloppuisin kolme. Päivystysringissä on mukana 22 lääkäriä, joista suurin osa on yleislääketieteen erikoislääkäreitä. Mukana on myös kirurgeja, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreitä, ortopedejä sekä työterveyslääkäreitä.
– Paikallinen lääkärikuntamme on erittäin kokenutta. Valtakunnallisen verkoston ansiosta koko Suomen Terveystalojen osaaminen on käytettävissämme, koska pystymme konsultoimaan erikoisosaajia kaikista toimipisteistämme, kiittelee Oulun Terveystalon ylilääkäri Antti Rinne.
Päivystykseen voi varata ajan puhelimitse tai netistä tai tulla paikalle ilman ajanvarausta.
– Olemme erittäin hyvä vaihtoehto myös tapaturman sattuessa, koska valttejamme ovat paitsi helppo saavutettavuus ja parhaat erikoisosaajat, myös hoitopalveluiden koko ketju kuvantamispalveluista leikkaus- ja kuntoutuspalveluihin. Hoidamme lisäksi kaikkien vakuutusyhtiöiden asiakkaita, muistuttaa Oulun Terveystalon yksikönjohtaja Kari Ahonen.

Ajattelemme aina ensin asiakasta: Meille on helppo tulla ja meillä pääsee vaivattomasti hoitoon, Oulun Terveystalon yksikönjohtaja Kari Ahonen korostaa. (KUVA: Miika Puolitaival)
Hoitoon alle puolessa tunnissa
Oulun kiipeilykeskuksen boulder-seinän vieressä tunnelma on pysähtynyt. Elinan avomies, kiipeilykeskuksen henkilökuntaa ja muita kiipeilijöitä tulee välittömästi paikalle.
– Kun tipahdin, tiesin heti, että nyt kävi huonosti. Makasin selälläni patjalla ja testasin ensimmäisenä, pystynkö liikuttamaan jalkojani. Kun ne helpotuksekseni toimivat, tajusin kuitenkin, että vasen jalkani oli vääntynyt pahasti, muistelee Elina.
Ensiapu aloitetaan ja Elina saa jalkaansa kylmää, kohoa ja kompressiota. Hetken makoiltuaan hän testaa astumista, muttei pysty varaamaan jalalle.
– Minulla on tapaturmavakuutus, jossa on urheilulaajennus, joten totesin avomiehelleni, että soitetaanpa Terveystaloon. Puhelimeen vastattiin saman tien ja kerrottuani tilanteen minulta tiedusteltiin ystävällisesti, ehdinkö vastaanotolle jo klo 18.30.
Avomies auttaa Elinan autoon.
– Kun pahin säikähdys oli mennyt ohi, mielessäni pyöri ajatus siitä, pääsenkö lähtemään seuraavalla viikolla vapaalaskureissulle Norjan Lyngeniin.
Terveystalossa Elinan ottaa vastaan ortopediaan erikoistuva lääkäri, joka tutkii jalan, tarkistaa sen liikeradat huolellisesti ja määrää Elinan röntgeniin.
– Pääsin kuvauksiin saman tien ja palasin lääkärin vastaanotolle. Kuvista selvisi, että kyseessä on venähdys, ei murtuma. Lääkäri kysyi, tarvitsenko sairauslomaa ja särkylääkettä ja järjesti kyynärsauvat lääkintävahtimestarilta.
Elina saa luvan harkita oman vointinsa mukaan, pystyykö laskettelemaan seuraavalla viikolla.
– Lääkäri ei antanut mitään turhia toiveita laskettelun suhteen, enemmänkin muistutteli parantumaan rauhassa.
Koko päivystysreissu on Elinan osalta ohi reilussa puolessa tunnissa.
– Kaikki hoitui sujuvasti ja asiantuntevasti – kuten aiempinakin kertoina, Elina kiittelee ja kertoo käyneensä Terveystalon yleislääkäripäivystyksessä aiempienkin urheiluvammojensa kanssa.
– Saamme jatkuvasti kiitosta joustavasta hoidosta ja siitä, että potilas pääsee hoitoon nopeasti ilman jonottamista. Jos hoito jää kesken – esimerkiksi virtsaviljelyn vastaus ei ehdi valmistua – seuraava vuorossa oleva päivystäjä soittaa potilaalle tuloksen, Rinne kertoo.
Satoja potilaita viikossa
Arkisin Oulun Terveystalon päivystyksen potilasmäärä on 20-25 potilasta päivässä, viikonloppuisin päivystäjät tapaavat noin 50-75 potilasta päivässä. Asiakasmäärät vaihtelevat epidemia- ja infektioajoista riippuen.
– Hengitystieinfektiota tulee läpi vuoden, mutta etenkin koulujen alkamisen aikoihin. Influenssa-aikaan hoidamme paitsi influenssaa, myös jälkitautina tulleita keuhkokuumeita. Kaatumistapaturmia tulee liukkailla keleillä, jolloin nilkat, ranteet ja selät ovat kovilla. Erilaisia nivel- ja vatsaongelmia sekä rintatuntemuksista kärsiviä potilaita tulee tasaisesti läpi vuoden, Rinne luettelee.
– Ja kun Oulun alueella järjestetään joku isompi tapahtuma, varaudumme ennakkoon lisäämällä päivystysvalmiutta, Kari Ahonen huomauttaa.
Terveystalon yleislääkäripäivystys tekee yhteistyötä myös muun muassa Oulun seudun yhteispäivystyksen kanssa.
– Jos vastaanotollemme tulee esimerkiksi iäkäs keuhkokuumepotilas, hänen paikkansa on sairaalassa. Ohjaamme hänet eteenpäin Oulun seudun yhteispäivystykseen, jota kautta hän pääsee osastohoitoon, Rinne painottaa.
Yleislääkäripäivystyksen hinta määräytyy ajankäytön sekä tehtyjen tutkimusten ja toimenpiteiden perusteella.
Norjaan vai ei?
Entäpä pääsikö Elina Norjan Lyngeniin rakkaan vapaalaskuharrastuksensa pariin?
– Pääsin, mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, etten ollut aivan täydessä laskukunnossa. Suojasin jalan kompressiositeellä lääkärin ohjeiden mukaan, mutta varoin jalkaa. Laskin kuitenkin useampana päivänä, ja reissu oli onnistunut pienistä vastoinkäymisistä huolimatta.
Terveystalon yksityinen yleislääkäripäivystys on liikunnallisen oululaisnaisen mielestä aidosti hyvä vaihtoehto:
– Sieltä saa nopeaa, asiantuntevaa ja hyvää palvelua eikä tarvitse kuormittaa kunnallisen puolen päivystystä. Toivon mukaan nyt menee kuitenkin taas hetki ennen kuin olen hakemassa sieltä seuraavia kyynärsauvoja, Elina Kemi naurahtaa.
Artikkeli on Terveystalon tuottamaa kaupallista sisältöä.
Ikänäkö voi yllättää jo nelikymppisen – lukulasit korvaavan mykiöleikkauksen tuoma korjaus on pysyvä
/ Terveys / idalohelaparkIkääntymisen myötä silmän mykiön kyky tarkentaa lähietäisyydelle heikkenee vääjäämättä ja lukulasien tarve voi tulla eteen jos 40-45 –vuotiaana. Koko ikänsä ilman silmälaseja eläneille muutos on merkittävä ja lukulasien käyttö voi hankaloittaa arkea tuntuvasti. Parhaat päivänsä nähneen mykiön korvaaminen keinolinssillä silmäleikkauksessa tuo koko eliniän kestävän vaihtoehdon lukulaseille.
Ikänäkö on mahdollista korjata linssileikkauksella
/ Terveys / patrikkortetIkänäkö ilmaantuu yleensä 40–45-vuotiaille henkilöille, jotka eivät ole aiemmin tarvinneet silmälaseja. Miinuslaseja käyttäneille ikänäkö tulee useimmiten hieman myöhemmin. Ikänäkö johtuu silmän mykiön asteittaisesta jäykistymisestä. Oululaista Kati Lauermaata ikänäkö alkoi vaivata noin viisikymppisenä. ”Olin saanut ensimmäiset miinuslasit jo lukiossa hajataiton vuoksi. Käytin laseja satunnaisesti koko nuoruus- ja aikuisikäni luennoilla, elokuvissa ja autolla ajaessani. Kun aikuisnäkö alkoi […]
Urheiluvammasta kuntoutuminen vaatii huippuosaajia
/ Terveys / patrikkortetUrheilussa sattuu ja tapahtuu. Oli kyseessä huippu-urheilija tai harrastaja, vammasta kuntoutumiseen vaaditaan paljon huippuosaamista. AC Oulun harjoitukset ovat käynnissä Heinäpään urheilukeskuksen nurmikentällä numero 6. Eletään elokuun 7. päivää. Hyvien alkuverryttelyjen jälkeen vuorossa oli rutiininomaista maalintekoharjoitusta sekä taktisten asioiden läpikäymistä. Edessä oli enää muutama minuutti loppupeliä, kun 21-vuotias oululaiskasvatti Juuso Kemppainen sai pallon. Hän syötti sen […]