Työvoimakoulutus ohjasi kohti menestystarinoita
Oululaisen kahvilan pöydässä istuu tuore yrittäjä, joka hymyilee innoissaan. Juuri nyt hymyn nostaa korviin uusi suomalainen menestystarina – elektroniset QuietOn-vastaäänikorvatulpat, joita Tarja Auranaho on ollut mukana viemässä yli sataan maahan. Muun muassa vaikutusvaltainen yhdysvaltalainen talouslehti Forbes nosti oululaiset korvatulpat äskettäin listalleen, joka sisälsi parhaita uusia matkalla hyödyllisiä tavaroita.
Prokoordi-yrityksessään muun muassa vientiassistenttipalvelua tarjoava Auranaho on kutkuttavassa tilanteessa. Töitä tuntuu riittävän ja työnkuva on vaihteleva. Tämä on juuri sitä, mitä hän halusi ryhtyessään myynnin, markkinoinnin ja kansainvälisen viennin ammattilaiseksi.
– Jos olisin nyt samanlaisessa tilanteessa kuin työttömäksi jäätyäni, lähtisin uudelleen opiskelemaan samalle polulle, hän sanoo.
Uusi ura löytyi uudelleenkouluttautumisen kautta. Auranaho oli jäänyt Nokialta työttömäksi ja hakeutui liiketalousalan koulutukseen OAKK:lle, jossa hän opiskeli ensin kansainvälistä markkinointia työvoimakoulutuksena. Opinnot tuntuivat hyödyllisiltä, joten hän jatkoi OAKK:lla suorittamalla omakustanteisesti ulkomaankaupan erikoisammattitutkinnon.
Osaaminen tunnustettiin
Ennen yrittäjyyttään Auranaho oli tehnyt lähes 20 vuoden uran erilaisissa töissä pääasiassa ict-alalla. Työnimikkeet vaihtelivat johdon assistentista logistiikkakoordinaattoriksi ja avustavaksi tuotepäälliköksi. Lisäksi hän oli aiemmin hankkinut kansainvälistä työkokemusta ja kielitaitoa muun muassa Norjan kalatehtailta sekä Ranskasta.
OAKK:n monipuolinen liiketalouden koulutus oli Auranaholle sopiva vaihtoehto.
– Se oli käytännönläheistä. Käytännön esimerkit olivat oikeasta elämästä eivätkä kirjaviisautta.
Auranaho kiittelee opintojen henkilökohtaistamista. Englannin kielellä vuosia työskennelleenä hänen ei esimerkiksi tarvinnut istua kielten tunneilla.
OAKK:n asiakkuuspäällikkö Eija Hämäläinen kertoo, että koulutukset sisältävät paljon myös työssäoppimista
– Opiskelijalla on hyvä mahdollisuus saada jalkansa yritysten oven väliin.
Osaan koulutuksista kuuluu myös opintomatka.
KUVA: Maailmankartta on tullut uuden uran myötä entistä tutummaksi ex-nokialaiselle Tarja Auranaholle.
Markkinointia tarvitaan aina
Markkinointialalla työskentelevät ovat luottavaisia, vaikka Euroopan unioniin on ilmestynyt säröjä ja talouspakotteet sotkevat kansainvälisiä markkinoita.
– Meidän kannaltamme Euroopassa on paljon muutakin. Jo pohjoisen suurhankkeet, esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa tai Kiirunan siirtämistä odottava kaivoskaupunki, pakottavat pk-yrityksiä kansainvälisyyteen, Hämäläinen sanoo.
Markkinointi ja myynti soveltuvat koulutukseksi monen alan osaajalle, koska ne ovat toimialariippumattomia
– Aina tarvitaan markkinointia. Se työllistää aina. Eivät tavarat ja tuotteet itse itseään myy, sanoo OAKK:n kouluttaja Pia Puustjärvi, joka vastaa syksyllä alkavasta kansainvälisen markkinoinnin ryhmästä.
Hae koulutukseen
OAKK:ssa alkaa syksyllä viisi erilaista liiketalouden työvoimakoulutusta. Syksyllä alkavissa koulutuksissa ei ole tutkintotavoitetta, joten ne voivat tuoda lisätaitoja omaan ammatilliseen osaamiseen tai toimia ponnahduslautana tutkinto-opinnoille tai vaikkapa koulutuskokeiluina.
Koulutukset on tarkoitettu korkeasti koulutetuille tai muuten koulutukseen sopiville. Osassa koulutuksista on paikalliselta pk-yritykseltä saatu kehittämistehtävä. Näissä keko-koulutuksissa yritys myös osallistuu kustannuksiin. Yrityksiä on mukana jonkin verran, ja myös uudet yritykset voivat ilmoittautua mukaan.
Ennen liiketalouden koulutusten alkamista ja niiden aikana pidetään aamukahvi- ja koulutusinfotilaisuuksia, joissa yrittäjät ja opiskelijat voivat kohdata.
OAKK:ssa syksyllä alkavat kansainvälisen markkinoinnin koulutus, liiketoimintaosaamisen kehittämiskoulutus (keko), myynnin ja markkinoinnin kehittämiskoulutus (keko) , pohjoisen alueen liiketoimintaosaaminen -koulutus sekä monialainen täydennyskoulutus korkeakoulututkinnon suorittaneille.
Artikkeli on OAKK:n tuottamaa kaupallista sisältöä.
Teksti: Tuomo Polo
Kuva: Tanja Alamikkelä / Stoorila